510
18:54
30.10.2023

Sevgili öğrencilerimiz,  

Müşavirliğimiz olarak, sizlere eğitim hayatınızda başarılar dilerken, bilgi ve belge ihtiyacınız olduğunda bizimle her zaman irtibata geçebileceğinizi hatırlatırız.   

Müşavirliğimiz nezdinde, ancak ilk ve ortaöğretim (ilkokul-ortaokul-lise) kurumlarının denklik işlemleri yapılmaktadır. Üniversite diplomalarınızın denklik işlemleri için doğrudan YÖK ile irtibata geçmeniz gerekecektir. (https://denklik.yok.gov.tr/ana-sayfa linkinden ulaşabilirsiniz.)  

DENKLİK İŞLEMLERİNE DAİR BİLGİLER

 1-Denklik nedir? 

Yurt dışındaki ilköğretim ve ortaöğretim (ortaokullar ile liseler) kurumlarından alınmış olan karne, transkript, öğrenim belgesi, sertifika, ayrılma belgesi ve diploma gibi belgelerin incelenerek görülen öğrenimin, Türkiye'deki ilköğretim ve ortaöğretim kuramlarının hangi sınıf/alan/bölüm/dalına eş değer olduğunun tespit edilmesi işlemidir (Millî Eğitim Bakanlığı Denklik Yönetmeliği - https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2019/05/20190530-2.htm)

2- Denklik Belgesi almak için nereye başvurmam gerekiyor?  

Denklik işlemi; yurt içinde İl Millî Eğitim Müdürlüklerince, yurt dışında ise Eğitim Müşavirlikleri ve Eğitim Ataşeliklerince düzenlenir. Denklik için başvurular da bu kurumlara yapılır. Polonya Cumhuriyeti'ndeki denklik işlemlerinizi Eğitim Müşavirliğimiz veya Türkiye'deki İl Millî Eğitim Müdürlüklerinde, uygun görüldüğünde ayrıca İlçe Millî Eğitim Müdürlüklerinde başlatabilirsiniz.   

3-Denklik işlemleri için hangi belgelere ihtiyaç duyulmaktadır?  

Müşavirliğimiz nezdinde yapılacak denklik başvuruları için gereken belgeler aşağıda sıralanmıştır: 

Müşavirliğimize tarafınızdan iletilecek bütün evraklarınızın (asılları dâhil) ikişer fotokopisi hazırlanacaktır:

1. Başvuru Dilekçesi 

2. Öğrencinin aldığı son karnesi (aslı ve fotokopisi) 

3. Öğrencinin Diploması (Diploma) (mezun olmuş ise) ?aslı ve fotokopisi  

4. Pasaport ve pasaporta düzenlenmiş olan oturma izni- fotokopi

5. Nüfus Cüzdanı/ Kimlik kartı ?fotokopi  

6. Diplomalarınızın tercümesi  

7. Sırbistan Cumhuriyeti'nde yabancı (İngiliz, Fransız, ABD vb.) okul müfredatına göre eğitim görenler son diploma ve karne yerine geçen belgelerini (örneğin transcript of records, diploma v.s.) sunacaklardır.  Mezun olanlardan duruma göre GSCE sınavı sonucu gibi belgeler de istenebilir.

 

Denklik  işlemlerini  Türkiye'de  tamamlamak  isteyenler  aşağıdaki  bilgi  kaynağına başvurabileceklerdir:

   https://istanbul.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2016_08/11052350_sorucevap.pdf

 

4-Denklik talebi başvurusu nasıl yapılır?  Posta yoluyla başvuruda bulunmak mümkün mü?

İlk başta, web sayfamızdan temin edebilecek denklik başvurusu formunu indirip doldurmanız gerekmektedir. Islak imzalı form, diğer belgelerle beraber şahsen veya posta yoluyla Müşavirliğimize iletilecektir. Belgelerin aslını göndermeniz zorunludur. Şayet belgeleri şahsen teslim etmek isterseniz, belgrad@meb.gov.tr e-posta adresimizden randevu talebinde bulunmanız şarttır. İşlem süresi şahsi randevuda daha kısa olmayacaktır, ancak esas belgelerinizi ibraz ettikten sonra işbu belgelerinizi tekrar elden teslim alabilirsiniz. İşlem süresi nedeniyle denklik belgenizi sunulan günde teslim almak mümkün değildir.  

 

5-Denklik belgesi kimlere verilir, hangi mevzuata istinaden tahsis olunur?

Denklik belgesi bütün başvuru sahiplerine (T.C. vatandaşı ve yabancılara) verilir. Reşit olanların doğrudan kendilerine, reşit olmayanlar için ise kendi adlarına ancak velilerinin de ismiyle hazırlanılır. Denklik işlemleri, Millî Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı'nın http://ttkb.meb.gov.tr adresli internet sitesinde bulunabilecek "Denklik İşlemleri Kılavuzu " doğrultusunda yapılmaktadır.

6-Denklik belgesi nasıl verilir?  

İstisnalar hariç, denklik belgesi hem elektronik imza ve barkod ile hem de ıslak imzalı ve mühürlü olarak tahsis edilir. Elektronik imzayla hazırlanmış denklik belgenizle de bütün işlemleri yapabilirsiniz. Denklik belgesi bütün başvuru sahiplerine (T.C. vatandaşı ve yabancılara) verilir. Tahsis olunan belge önce eposta olarak, sonra fiziki olarak mektup yoluyla veya elden teslim edilir.  

7-KKTC veyahut Türkiye Cumhuriyeti tarafından açılmış okullarda okuyanların denklik belgesine ihtiyacı var mı?  

Türkiye Cumhuriyeti tarafından yurt dışında açılan okullardan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden gelen öğrenciler denklik işlemine tabi tutulmaz. Bu öğrencilerin, düzenlenen tasdikname, diploma ve diğer öğrenim belgelerine göre aynı türdeki okullara kayıtları yapılır ve dosyaları okulundan istenir. Ülkemizde merkezi sınavla ve yetenek sınavıyla öğrenci alan okullara kayıt-kabul ve nakiller ise söz konusu okulların özel yönetmelik hükümlerine göre yapılır. (Millî Eğitim Bakanlığı Denklik Yönetmeliği) 

8-Tasdik işlemleri tarafınızdan yapılır mı?

Müşavirliğimiz nezdinde, ilk- orta- (ilkokul, ortaokul, lise) ve yükseköğretim (üniversite) diplomalarınızı  "aslı gibidir" şeklinde tasdik ettirebilirsiniz. Bunun için dilekçe, belgenin aslını ve arşivimizde muhafaza etmek üzere bir sureti, belgenin tercümesini, ayrıca tasdik etmek istediğiniz belge sayısı kadar fotokopi vermeniz yeterlidir. Şayet denklik işlemleri hariç Konsolosluk tasdikine ihtiyacınız varsa ilgili kurumdan ayrı bir randevu almanız şarttır. Diplomalar/karneler hariç Müşavirliğimizce tasdik işlemleri yapılmamaktadır. Lütfen, belgelerinizi sunacağınız resmi/özel kurumdan konsolosluk tasdik işlemine ihtiyaç duyulup duyulmadığını öğreniniz. 

Yayın Tarihi: 30.10.2023